Vad har sex med moral att göra?

Sex, droger och våld. Varför känns det som att man har hört de tre orden nämnas tillsammans förut? Vad har de egentligen med varandra att göra? Har det med njutning att göra? Att ge sig hän åt sina lustar, att göra vad man känner för, göra det som känns bra för en själv utan att behöva tänka på konsekvenserna? De brukar ofta få stå som exempel på allmänt moraliskt förfall. Folk som står utan moral, de hänger sig åt sex, droger och våld. Eller ett förfallet samhälle, där skulle folk hänge sig åt sex, droger och våld. Jag såg en film här om dagen där en av personerna tar sig till en plats i en virituell värld som verkar vara en slags klubb. I första scenen ser vi ett rum fullt av tjejer som har sex med varandra. I nästa klipp ser vi en tjej som skjuter en kille i magen och sen skrattar hejdlöst. I nästa scen ser vi ett gigantiskt dansgolv med unga, snygga människor som dansar som i trans. Allt sker på samma klubb. Lite senare sker ett slags ritualmord på scenen som verkar vara underhållningen för kvällen.

Jag vet inte om jag har en helt egen definition av moral nu. Enligt wikipedia är moral det som rör sederna, eller de etiska normerna, för en enskild människa eller grupp. Så moral skulle i princip kanske kunna handla om att man bör stå på höger sida i rulltrappan eller ta i hand när man hälsar. Jag skulle iallafall vilja definiera moral ungefär så här: hur man handlar och beter sig i samverkan med andra människor. Gott moraliskt beteende skulle alltså vara sådant som främjar gemenskapen mellan människor, som gör det lättare och trevligare att leva i samma värld. Omoralisk är således den som får andra människor att må dåligt, gör att de far illa eller framkallar negativa känslor på något annat sätt.

Enligt denna definition kan man alltså inte vara omoralisk mot sig själv. Moral handlar enligt min definition bara om hur man påverkar andra.

Så vad skulle den definitionen av moral säga om sex, droger och våld? Om vi börjar bakifrån.

Våld. Våld brukas allt som oftast mot den ena inblandades vilja. De allra flesta tycker inte om att bli slagna. Den som brukar våld gör alltså fel då hen får den andra att må dåligt, troligen både fysiskt och psykiskt.

Droger. Enligt min definition skulle brukande av droger i teorin inte vara fel om det var så att det bara påverkade dig själv. Nu är det ju inte så. Folk far illa både när droger tillverkas, distribueras och när drogerna nyttjas (nu generaliserar jag naturligtvis väldigt och gör ingen skillnad mellan droger och droger). Drogmissbrukaren kan tappa kontroll över sitt eget beteende och vansköter många delar av sitt liv så andra i kontakt med denne påverkas negativt.

Sex. Sex är naturligtvis fel om det tvingas på någon som inte är med på det. Vissa vill kanske t o m påstå att det inte är sex då längre utan våldtäkt. Sex kan förstås missbrukas, precis som droger, men enligt min definition är det alltså inte omoraliskt så länge det bara är du själv som mår dåligt av ditt eget handlande (självdestruktivitet är förstås aldrig är bra, men det är inte omoraliskt menar jag). Andra människor kan kanske också påverkas negativt om du har sex på öppen gata så känsliga personer känner att de får sin integritet kränkt, eller liknande. Och om du sprider könssjukdomar omkring dig är det förstås inte bra. Men här kan jag faktiskt inte komma på något mer som skulle kunna vara omoraliskt med sex. Är alla inblandade glada och mår bra, hur kan då sex i någon form vara omoraliskt? Om jag vill ha gruppsex, swinga, ha sex med killar eller tjejer, ha flera partners samtidigt eller binda fast och smiska någon som tycker om det, mot vem kan det då vara omoraliskt?

För att återgå till filmen. Trevlig öppningsscen med tjejerna som har sex. Men att direkt efteråt gå över till scenen där en kille blir skjuten i magen utan att någon annan på stället bryr sig? Och sedan övergå till nöjesmordet? Att sätta händelserna så i relation till varandra gör att jag inte kan tolka det som annat än att manusförfattaren ser de båda som tecken på dekadens och moraliskt förfall. Men hur kan man jämföra sex med mord? Där det ena är skönt och lustfyllt och det andra avslutar en människas liv brutalt? Går det att jämföra över huvud taget?

Mot vem skulle det kunna vara omoraliskt, frågade jag tidigare. Om det inte finns någon människa som påverkas negativt av mina handlingar, vem är det då omoraliskt emot? Den kristna svarar ju förstås ”mot Gud”. Vi må icke gå emot guds syfte med oss. Men är det inte så att även i den sekulära delen av samhället hänger dessa tre – sex, droger och våld” –  fortfarande ihop som någon slags ”det moraliska förfallets triad”?

Annonser

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Vad har sex med moral att göra?

 1. Liberaldemokrat

  Låter som om ni skulle titta in på vår sida liberaldemokraterna.com . Vi är starkt emot moraliserande lagstiftning.

 2. Sara

  Är inte den kristna tanken att en ska leva ett asketiskt liv på jorden för att förtjäna att få ägna sig åt sex & knark i himmelriket? Ska en inte palla med 75 år för en evighet?
  Och ska en verkligen förtjäna lättsamt leverne? Måste varje rolig handling stå i relation till varje jobbig handling?

 3. Vill bara tacka för denna blogg! Känns som ett stöd i mina egna tankar kring poly

 4. jenny

  Word.
  (förutom att jag inte känner igen mig i beskrivningen av ‘den kristna’ fastän jag är kristen. enligt min egen definition, men den måste ju räknas)
  kärlek.

 5. Elvira

  Egen defeniton av kristen?Kan man definiera vad som helst själv då? Ja, jag är läkare men min defeniton är att jag ska sitta på mitt kontor och läsa bloggar hela dagarna.

 6. Tack för era tankar och reflektioner!

  Liberaldemokrat: Jo, men är inte all lagstiftning moraliserande egentligen? ”det är fel att döda” eller ”att ta något som inte tillhör dig är fel”, det bygger ju på moraliska antaganden allting, gör det inte?

  Annica: Roligt att höra att du får ut nåt av bloggen! 🙂

  Regna

 7. Polly

  Jag gillar sex, och mitt tycke för det har inte minskat sedan jag insett att det inte är ”fel” eller ”omoraliskt” att ha sex ofta, med många olika partners (både samtidigt och ”parallellt”) etc.
  Det är synd att sexnegativismen finns, absolut, men just nu får det att känna mig busig och närmast barnsligt förtjust över att ha sex ”för ofta” eller med ”för många”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s