konsten att ha affärer utan att vara otrogen

Det har varit mycket upprörda känslor kring den nya ”otrohetssajten” som det görs stor reklam för på stadens busshållplatser. Jag är själv ganska så upprörd. Kanske är jag mest chockerad över att se reklam för en sån sajt så här ute på gatan på allmänt plats. Men framför allt så tycker jag, som många andra, att otrohet är fel och moraliskt förkastligt rent utav (se gärna föregående inlägg för utveckling av  ”moraliskt förkastligt”).

Insidan i DN 22 mars skriver Malin Nordgren om ”Anna” som varit otrogen och haft 5-åriga förhållanden med andra bakom ryggen på sin man. Hennes man är inte intresserad av sex med henne längre, säger hon, och därför har hon sökt sig till andra. Hon beskriver sina otrohetsaffärer i positiva ordalag. Det har ”avdramatiserat sexualiteten” för henne, hon pratar om ömhet och värme, att hon känner sig som en mer kärleksfull människa nu, sexualiteten som öppnar upp för en speciell slags närhet osv. Hon säger att ”precis som man kan älska alla sina barn, och ha flera bästa vänner, kan man ha unika relationer med flera män. Olika människor tillför varandra olika saker.”  Kärleken till andra har inte minskat kärleken till hennes man, säger hon, även om sexlivet fortfarande lät tämligen obefintligt.

Det är så mycket jag kan hålla med Anna om och som jag känner igen mig i. Hur flera kärleksrelationer berikar livet och gör en till en mer kärleksfull och tillfreds människa.

Men det är en punkt – och en väldigt bärande sådan – som skiljer mitt och Annas perspektiv åt och det är att jag går inte bakom ryggen på min man. Jag är gift. Jag har affärer med andra män.  Men – jag är inte otrogen. Jag gör det inte bakom ryggen på min man.

Jag önskar att fler kunde se att det faktiskt är möjligt att leva som gift och ändå träffa andra vid sidan av – utan att gå bakom ryggen på varandra. Jag tror att  för de flesta som blivit bedragna av sin partner är det inte det faktum att partnern haft sex med en annan som svider värst. Utan det är sveket. Det faktum att partnern har ljugit och gått bakom ryggen. Är man helt öppna och ärliga inför varandra undkommer man hela den biten. Men det är också en viktig förutsättning. Och självklart inte särskilt lätt.  Att kommunicera är en konst och det finns fortfarande alltid en risk att man sårar varandra. Kanske är det lättare att vara otrogen än att prata om jobbiga känslor med sin partner. Men jag lovar att det ändå är värt det. Förutom att du får ha sex med andra utan att ha dåligt samvete får du dessutom chansen att lära dig att hantera din egen svartsjuka när din egen partner gör samma sak.

Regna

Annonser

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “konsten att ha affärer utan att vara otrogen

 1. Givetvis är det bra om man kan prata om det, men många misstänker att förhållandet skulle ta slut om de tog upp en sådan sak och det är ett problem i sig när de inte går att diskutera villkoren utan att bli dumpad. Jag tycker man ska ha förståelse för det även om man själv lyckats prata till sig en ickemonogam lösning med en förstående person. För att uttrycka mig som en god vän ”Om jag visste att jag antagligen fick sparken för att jag ville ta upp frågan om högre lön så vore det en rätt korkad pryl att göra”.

 2. Jo, absolut, så är det ju. Det är därför ”#prata om det” är en så välkommen diskussion. Det måste bli lättare att prata om såna saker på ett odramatiskt sätt! Vi måste lära oss att förstå varandra bättre och göra känsliga saker till lättare saker att ta upp. Men det är lättare sagt än gjort.

 3. Jag som är ”nypoly” upplever en enorm befrielse i att tvingas ”prata om det”. Visst blir jag oftast dumpad (men det blir man faktiskt även när man är mono) men i de relationer jag går in så blir samtalen djupare och mer givande oavsett ämne. När man har pratat om ”det allra farligaste” och varit öppen så känns all kommunikation mer ärlig. Än så länge upplever jag faktiskt det som en större vinst än den sexuella valfriheten.

 4. Om fler får upp ögonen för polylivsstilen så kanske färre känner behovet av att vara otrogna. Då kanske det inte behöver bli som i artikeln. Det perfekta scenariot vore om de redan pratat ut om detta – att det är möjligt att ha flera partners – innan hon trillar dit för en annan. Det blir svårare att ta upp det när sveket redan har ägt rum.

  • Det tror jag verkligen. Det är generellt en bra grej – prata om alla möjliga scenarier innan det händer så är man mer förberedd och det blir inte så laddat som när man väl sitter i situationen som man aldrig varit med om förr. Men jag tror ändå det är känsligt för många. Bara frågan om att öppna upp och träffa andra tror jag skrämmer många och gör dem osäkra i relationen. Bara att man berättar att man är poly verkar vissa ta som ett hot mot deras egen livsstil. Som om jag försöker få dem att leva som jag bara för att jag berättar hur jag lever. Polylivet passar nog inte för alla, men det är klart ett bättre alternativ än otrohet.

 5. jocef

  Är en polly. vore så trevligt att ha ett liv där polly accepteras och man kan babbla till allllllla, familj vänner kollegor. men det är inte något som alla klarar av, och kan man dränka sin svartsjuka, ja då blir polly helt underbar. det gäller att lära sig tänka och känna. Sen är det ju som sagt synd att vi lever i en så jävla störd värd där det finns rätt och fel inom sexualitet.
  är en man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s