Polycurious – anteckningar om den polynyfikne

Du har garanterat träffat henom – den polynyfikne. Efteråt känner du dig smutsig, nästan utnyttjad, kanske utan att ni ens rört varandra. Hur går det till?

Den polynyfikne är, som namnet antyder, nyfiken på poly. Och på dig. Kanske tar han/hon/hen kontakt på nätet, men det kan lika gärna hända på en klubb, i en bar, eller på en fest hemma i en helt vanlig lägenhet där krukväxterna står på sina bestämda platser utan att ana oråd.

Då vill någon plötsligt prata om ”det här med poly”.

Någon som tycker icke-monogami låter som en superbra idé. Eller ja, i teorin åtminstone. Nu, sent på natten med lite alkohol i hjärnvävnaden, en trygg basgång i ryggraden och det tråkiga minglandet upp i halsen känner personen att det är rätt tillfälle att nyfiket fråga dig några saker.

Som: Blir man aldrig svartsjuk?
Som: Måste man berätta allting för varandra?
Som: Hur blir det när man ska skaffa barn, då funkar det väl inte längre? Eller när man blir kär på riktigt?

Och du svarar på frågorna, som du besvarat många gånger förut – vissa har enkla svar och andra inte. Men du svarar och personen insuper varenda stavelse, med den typiska glansiga hinnan över ögonen, den som borde väcka dina misstankar.

Efter en stund lägger personen bekymrat huvudet på sned och säger: ”Jo, för jag och min pojkvän/flickvän, vi…”

Och du får höra en story lika förutsägbar som frågorna du just fått. Den polynyfikne berättar om sin kärleksrelation: Jodå, det börjar kännas lite instängt. Nejdå, ingen vill ju göra slut. Jodå, poly låter bra… I teorin. Skulle aldrig funka i praktiken. Nädå.

Nu händer det förunderliga. Under ert samtal har du tagit med den polynyfikne på en resa. Medan du svarat på frågorna har ett alternativt liv spelats upp där bakom de glansiga ögonen. I fantasin har den polynyfikne försökt öppna upp sitt stelnade förhållande, haft romanser med mörka främlingar i Paris, legat med blonda grannar i tvättstugan, sett sin partner göra likadant – och då drabbats av panik – och ryckts tillbaka till den lunkande verkligheten. Tack vare dig kan den polynyfikne lämna festen som pånyttfödd, åka hem till sin pojkvän/flickvän, och nästan med en viss lättnad krypa ned under det gemensamma täcket som kändes så kvävande igår.

De gamla grekerna kallade det här katharsis. Vi kan bara kalla det fegt.

Men i värsta fall erbjuder den polynyfikne mer än bara en bortslösad kväll. Den febriga blicken kan, från båda sidor, förväxlas med ett genuint uppflammande intresse. Plötsligt kan du framstå som det perfekta snedsteget. Du är lössläppt och utan moral. Du kan knappast vara lättsårad. Du är förmodligen bra i sängen.

Därmed uppstår samma scenario, men inte bara under en kväll, utan flera veckor, kanske månader. Den polynyfikne bjuder dig på middag, tar med dig på bio, och återkommer gång på gång till sina problem med partnern (som för övrigt inte får reda på vad som försiggår). Du lyssnar, svarar, berättar. Ni får kontakt. Du gillar’t. Det här kan nog bli en viktig person i ditt liv!

Men så fort saker ställs på sin spets – vilket i vårt samhälle betyder att intimiteten blivit fysisk, kroppsvätskor utbytts – då faller den polynyfikne in i sitt typiska beteende. Vips, så har hon/han/hen försvunnit till sitt vanliga liv. Tryggt. Bekvämt. Du har råkat ut för något som amerikanerna kallar ”hit and run”. Fråga Osama om du undrar. Plötsligt ligger du slagen till marken.

Du blev förrådd.

Och du kanske inte ens är bra i sängen? Du tänker på henom. Den polynyfikne. Du är full av frågor. Om du är poly har du garanterat stött på typen. Långsamt reser du dig, vattnar dina krukväxter. Och du tänker att du visst är lättsårad, fast du är poly.

/undertecknat: Roy

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Polycurious – anteckningar om den polynyfikne

  1. Jo, jag har stött på typen. Det vimlar av dem och ibland blir jag förbannad, men för det mesta tänker jag bara ”man hör det man vill höra”…

  2. christian

    Skjukt bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s