Handtag, famntag och kyss?

Det är viktigt att se att vi polys på intet sätt är normlösa bara för att vi utmanar och bryter mot vissa normer, väldigt många normer delar vi med övriga och till detta har vi skapat oss en del egna; detta är en kort betraktelse av en av de poly-normer som uppkommit.

I många poly-kretsar finns det en norm som lägger ribban för kroppskontakt relativt högt, en hel del av er vet säkert hur det brukar vara, det kan ta 10 minuter att säga hej då till alla när man går från en polyfika bara för att det är minst 15 personer man vill krama (och ofta tenderar det ju bli lite mer än en pliktskyldig kram, vilket är bra då många av dessa kramar har ett genuint innehåll som verkligen går på djupet…I dessa lägen gör det inget att det tar lite tid, det är väl investerad tid). Kulturen är som regel helt enkelt mer fysisk. Detta är någonting som väldigt många mår mycket bra av och det är mer än en som bokstavligt talat andas ut och slappnar av när de kommer till dessa sammanhang. Otaliga gånger har man också kunnat se hur nykomlingar finner sig (och på vissa sätt kanske t.o.m återfinner sig) i denna kultur, oftast med stor behållning och bred förnöjsamhet. Ja är det inte underbart med allt gos så säg?

Nja, som alla normer är det “bara” en norm och inte alls någonting påtvingande men det kan likväl vara påfrestande att avvika från den, som alla som avvikit från normer någon gång säkert upptäckt. Det finns en del av de som lever poly som inte alls är bekväm med denna normen, de tycker att det är alldeles fullt tillräckligt med den mängden kroppskontakt som vanliga svenska normer föreskriver och förstår inte alls varför det ska kramas och gosas till höger och vänster så fort polysar umgås. Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det är både en och två som varit nyfiken på poly som “vänt i dörren” när de stött på denna kultur.

Som i många av andra lägen är det här omöjligt att stryka alla medhårs, och själv tror jag att denna gos-kultur, så länge den hålls öppen och genuin, är med mycket god marginal övervägande god. Vi är många som mitt i denna kalla svenska umgängeskultur verkligen behöver dessa andrum och jag har ingen önskan att se detta förändras. Men glöm inte att det mitt i allt detta kan sitta någon bredvid dig som inte alls delar majoritetens syn på detta, och gå försiktigt fram. En gos-kultur som denna kan vårdas på olika sätt och att hjälpa varandra se till att det finns eftertanke och hänsyn är nog ett av de viktigaste sätten.
Detta kräver ofta att man pratar om det och synliggör det, Till exempel så är det kanske vissa som skulle föredra om det var mer uttalat inför olika poly-arrangemang hur man ser på detta och var man erbjudas andrum både från “gos-överbelastning” som andrum från “på-din-kant” uttorkningen.

Medvetenhet som inte alltid finns där från båda sidor kan tyvärr skava hos vissa, men minns att få av oss saknar omtanke, ibland tänker vi inte alltid i förhand på hur den bäst bör uttryckas bara.

/Pan

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s