Bonuspartners – på gott och på ont.

För er som inte är bekant med termen “bonuspartner” så är det en partner till en partner, enkelt uttryckt innebär det att om du delar någon typ av partner-relation med en person som även delar nån typ av partner-relation med någon annan så är denna andra person din bonuspartner och du är då även dennes bonuspartner.
Kärt barn har många namn och plastpartner, svärpartner, lower-in-law och en uppsjö andra har jag hört brukas men ingen är så vanligt förekommande som bunuspartner.

Polywiki:
http://polywiki.se/termer_och_begrepp:sv%C3%A4rpartner

Många av de aspekter av polylivet som ny-polys (dvs relationsidkare som är nya för flersamma sätt att relatera till sina nära) kommer att komma i kontakt med är relaterade till fenomenet bonuspartners. Många underskattar i början vilken stor betydelse en bonuspartner kan komma att få och tänker bara till en början att “Ahh, jag kommer inte få samma tillgång till min partners tid och uppmärksamhet som tidigare”.

Det finns många fördelar och nackdelar med att ha en eller flera bonuspartners som man delar sin eller sina partners med, alldeles för många för att någon typ av komplett lista ska kunna göras men vissa talande exempel kan ändå tas:

  • En bonuspartner kan ofta vara ett stort stöd vid ev engagerade dispyter mellan dig och din  partner, speciellt om det är en bonuspartner som har varit tillsammans med din partner en längre tid och förhoppningsvis har en god kontakt med dig också. Att det finns någon att bolla frågor med som dels kan betrakta det hela med lite mer distans men fortfarande har en god kännedom om hur ni fungerar kan vara mycket värdefullt. Inte helt olikt det stöd i relationsdispyter som en mycket god vän kan ha men med skillnaden att här har bonuspartnern ofta även bättre koll på dig och hur du fungerar och kan även fungera som ett stöd inte bara för din partner utan även för dig. Inte sällan kan det vara användbart att sätta sig ner som partners tillsammans med en eller flera bonuspartners om frågor kan vara extra infekterade och ett konstruktivt diskussionsklimat annars kan vara svårt att bibehålla.
  • En bonuspartner är ytterligare en faktor i planeringen att förhålla sig till, ofta kan detta göra familjens planering av sin tid mer komplex (även om man i rättvisans namn måste nämna att inte så sällan kan en väl insatt och informerad bonuspartner även skapa välkomna luckor där du och din partner behöver det som andra “konkurrerande tidsuttag” (syjuntan, korplaget eller dylikt) sällan tillåter. 
  • En bonuspartner bör ofta få mer information om du och din partners relation än vad som alltid känns bekvämt för dig, detta för att känslor och stämningar i så pass hög grad påverkar den. Att ens privatliv inte är lika privat är är någonting som kan vara lite av en omställning för vissa medan det för andra inte är särskilt annorlunda, ofta i huvudsak beroende på hur “privat” man har vana av att vara innan.
  • En bonuspartner som tillkommer i din partners liv kan ofta locka fram sidor hos din partner som är för dig överaskande och/eller obekanta, för en del kan detta kännas jobbigt eftersom de isf delar någonting i sin relation som du och din partner saknar. Det är inte ovanligt, tvärt om mycket vanligt och är oftast inte uttryck för annat än att varje relation är unik. Det kan vara bra att prata om dessa saker och ofta ser inte partnern detta behovet om den är nykär så ett sätt att ta upp dessa saker kan vara bra bygga in i eran relation redan från start. Fördelen med detta är att man ofta får se sin partner växa i riktningar som man själv troligen inte hade tagit och känslan att “jag behöver inte vara ALLT för min partner” kan vara mycket avlastande!
  • En bonuspartner kommer tidsmässigt även att ge dig mer utrymme, detta kan vara bra om du har behov av mer tid eller kan hitta vettiga saker att göra med tiden. Om din vardig i mycket är uppbyggd kring din partner och du har svårt att underhålla dig själv kan det resultera att du tidvis känner dig “övergiven”. Oavsett hur väl du planerar så kommer det inte alltid vara att du kan fylla din partner-lösa/partner-fria tid och att hantera ensam-tid medan din partner och bonuspartner umgås kommer du inte kunna undvika. 
  •  Att betrakta och i viss del ta del av relationen mellan din partner och bonuspartner kan vara mycket lärorikt för dig och göra att du får en bättre förståelse för både er relation och relationer i allmänhet. Det kommer också inte bara hjälpa dig vara en bättre partner för din parner utan också hjälpa dig att vara en bättre bonuspartner till din bonuspartner.

För mig har det nästan alltid varit övervägande positivt med bonuspartners, oavsett om de har varit sådana som funnits innan jag kommit in i en relation eller om de varit sådana som kommit till i efterhand när min partner inlett fler relationer.
Undantagen kan nog koncentreras till en del av mina partners relationer till andra som inte varit helt konstruktiva (i mina ögon iaf, dessa ting är ju som bekant subjektiva).

Ju mer jag lär mig om mina medmänniskor desto mer ser jag att en av de största fördelarna med flersamma livsmönster är att man får ha bonuspartners, de har ofta så mycket att ge och ofta kan man med ganska liten insats ge dem väldigt mycket själv! Även om man inte väljer dem så väljer man ofta att acceptera dem i sitt liv och inte sällan ser man dem efter bara något år som en del av familjen.

/Pan

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s