Begreppen

Mononormen
Mono betyder en, medan poly syftar på flera. Monogami och polygami är kanske lite mer välkända begrepp där det första betyder engifte (man gifter sig med en) och det andra månggifte.* Mononormen syftar på att den rådande norm som säger att alla förutsätts leva, eller vilja leva, med endast en partner och inte  ha romantiska- eller sexuella relationer med någon annan eller där den varianten är mer värd än alternativa relationsformer.

Polyamori
Polyamoristen har ofta en huvudsaklig relation men båda parterna tillåts även ha andra relationer utöver den, där både sex och kärlek är inblandat. Poly betyder flera och amori kärlek. Flera kärleksrelationer alltså.

Polyfili/multiamori
Vissa som vill vara språkligt korrekta tycker att man istället bör använda ordet polyfili eller multiamori då polyamori är en blandning av grekiska och latin.

Primärpartner
En partner som kommer i första hand. T.ex. en sambo eller någon som man delar vardag med i större utsträckning än med andra partners (sekundära partners) och som man vid behov prioriterar framför andra om det skulle uppstå krockar på något sätt.

Relationsanarki
Relationsanarkisten vill till skillnad från polyamoristen inte hierarkisera eller definiera sina relationer över huvud taget. Hen har flera relationer med flera personer, både sexuella och asexuella vänskapsrelationer, och alla anses likvärdiga. Man vill undvika begrepp som pojkvän och flickvän.

Swinging
Par som byter partners med andra par. Det finns särskilda swingerklubbar dit par kan komma för att ha sex med andra par. Till skillnad från Öppet förhållande så gör paret oftast det mesta tillsammans, de växlar partners med ett annat par och har oftast sex samtidigt.

Öppet förhållande
I de flesta fall menar man med öppet förhållande att personerna i förhållandet ser relationen med varandra som den huvudsakliga relationen med både kärlek och sex, men de tillåter varandra att ha sex även med andra personer. I olika öppna relationer har man förstås olika regler, men det vanligare i öppet förhållande att romantiska känslor inte ska ingå i de sexuella relationer man har med andra.

*Observera att vi som skriver på denna blogg inte förespråkar polygami som månggifte så som det förekommer i vissa länder där en man tar sig flera fruar, men där fruarna inte tillåts ha andra relationer vid sidan av mannen. Polyrelationer så som vi förespråkar dem måste förutsätta valfrihet och jämlika villkor för alla inblandade.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s